入左當唔入?! 加利尼維利抨擊:"難以置信!!!" (有片有真相)

足球經理人 於 24/02/2016 發表 收藏文章
歐洲青年聯賽發生罕見烏龍事件,但今次擺烏龍的並非球員,而是球證先生,於車路士對華倫西亞的比賽中,兩隊踢成1:1要進入互射十二碼分勝負,華倫西亞"射失"第一輪十二碼,最後飲恨被車路士以5:4擊敗。而令人驚訝的罕見一幕就是出現在華倫西亞的第一輪十二碼,當時皮球直飛龍門的左下方網仔,再中"柱"彈出白界線,慢鏡重播清楚看到皮球完全越過了白界,再中了網仔位置龍門架的支柱,而不是門柱,說到這,可能你已經開始混淆搞不清我在說什麼,我只好用段片去答你...立即去片!!
對吧? 看到皮球已越過白界嗎? 但即使你同我看到也沒用,因為球證先生裁定這球十二碼中門柱不入,華倫西亞的球員亦馬上抗議入球理應有效,可惜球證堅持判決,而最後華倫西亞就因為這球"射失"的十二碼,輸了這場比賽。
事後華倫西亞一隊暫代領隊加利尼維利在網上回應抨擊:"難以置信!!! 不能相信我看到的..."。巴拿根與艾卡沙等一隊成員亦在社交媒體上對球證的犯錯表達不滿。
其後華倫西亞亦發表官方聲明:"華倫西亞希望告訴我們的球迷,球會將會對青年軍與車路士的十二碼中,被否決的入球提出上訴。我們相信國際足協會給予一個正確的答覆"。或許國際足協可能要考慮將鷹眼技術,亦引用於青年軍的比賽,那就可以避免再出現有關尷尬場面。

另外,華倫西亞主席陳麗芬女士亦透過官方鼓勵無故"落敗"的青年球員:"我們為球隊今天的表現和拼搏精神感到無比自豪。相​我相信,今次比賽中獲得的經驗,將有助你們成為更強的職業球員。不要因為這事件,而失去你和對足球的信心"。

足球經理人誠意邀請你Like我們的專頁,以方便與讀者交流意見👍
Facebook專頁: https://www.facebook.com/footballmanageraw2015/

資料來源: http://www.espnfc.com/valencia/story/2813536/gary-neville-slams-officials-after-valencia-penalty-farce

如果喜歡我們的文章,請即分享到︰

留言

會員
我要評論
請按此登錄後留言。未成為會員? 立即註冊
  • Kenneth Cheng
    Kenneth Cheng 於 24/02/2016 評論 NO. 1

    放心 國際足協一定唔會推翻判決👍🏻

  • Austin Lei
    Austin Lei 於 24/02/2016 評論 NO. 2

    其實邊個設計條斜嘅柱喺龍門入面架?有咩作用?

  • Kel Mik
    Kel Mik 於 24/02/2016 評論 NO. 3

    大把呢d誤判,連世界杯,歐冠都唔少,事實系以現今科技,絕對可以做到零誤判,但點解唔咁做

  • Rick Lau
    Rick Lau 於 24/02/2016 評論 NO. 4

    何猷龍未來岳母講野好廢話

  • Sam Chan
    Sam Chan 於 24/02/2016 評論 NO. 5

    球証誤判係球賽一部份,講完……

  • Jonathan Kei
    Jonathan Kei 於 24/02/2016 評論 NO. 6

    英超球證表示:呢啲濕濕碎啦💁🏻
    第一日睇英超?

  • Noel Tao
    Noel Tao 於 24/02/2016 評論 NO. 7

    我有睇直播 , 車仔之後仲有個死靚仔射pk時挑釁華倫個門將,華倫個門將之前因為呢球已經癩癲地

  • Theseus Yiu
    Theseus Yiu 於 24/02/2016 評論 NO. 8

    個波撞角仔果陣,以主球證既角度睇埋去,應該岩岩係比守門員遮住左。。。
    至於旁證同底線球證(有的話)點解睇唔到就唔知啦。

  • Theseus Yiu
    Theseus Yiu 於 24/02/2016 評論 NO. 9

    不過gary佬收皮啦,仲難以置信既佢都見過啦,當年曼聯個龍門卡路爾點樣海底撈月,gary佬唔係失憶呀?

  • NowTv Rain
    NowTv Rain 於 24/02/2016 評論 NO. 10

  • Loi Wu Sok
    Loi Wu Sok 於 24/02/2016 評論 NO. 11

    諗起中國對香港

  • Siu Hong O
    Siu Hong O 於 24/02/2016 評論 NO. 12

    垃圾球證收幾多錢?

  • Henry Warhol
    Henry Warhol 於 25/02/2016 評論 NO. 13

    好離譜咩?當年卡路爾果球佢唔去同球證講?XD

  • Fai 88
    Fai 88 於 25/02/2016 評論 NO. 14

    我都有睇直播. 主球証角度問題 睇唔清楚 佢有走去詢問 底線球証 而底線球証 就話無入 所以主球証就判唔入

  • Ernest Fung
    Ernest Fung 於 25/02/2016 評論 NO. 15

    Robbed!

  • DeLta So
    DeLta So 於 26/02/2016 評論 NO. 16

    入左!肯定入左!

快捷鍵:←
快捷鍵:→