求證球正:加歷格:史堤芬斯紅牌正確?旁證又睇漏班巴越位?艾堅遜仲睇漏左…

引用原文載於英國天空體育網
由英超元老球證加歷格Dermot Gallagher撰寫
專門評述或解釋該輪球證判決
第12輪英超 卡迪夫城主場迎戰白禮頓
卡迪夫城憑90分鐘嘅入球完場絕殺

而前英超球證加歷格就於英國天空體育網
對此仗兩個判決發表左以下評論
一:史堤芬斯嚴重犯規被驅逐離場
加歷格:正確
「有時你好容易理解一個正確判決
而今次馬田艾堅遜(Martin Atkinson)迅速地作出左正確嘅判決」

「史堤芬斯就黑仔嘅 因為本身係爭贏左個波
但由於個波轆走左 而佢又好想去爭返個波
情急之下落鏟 但成組動作有意識同高速
鏟中左Cunningham 而且完全唔中波」

「球證職責之一 就係根據球例作出判決
而艾堅遜更處於一個完美嘅觀察位置
因而能夠作出快狠準嘅反應」

「而佢(艾堅遜)嘅直覺知道 呢一張無疑係紅牌
所以即刻伸手入袋攞牌 我認為呢個判決係完全正確」

二:班巴無越位?
加歷格:越位,應判無效
「其實呢球亦好難睇 旁證由於視線受阻好難睇到
而且狀況混亂 係好難睇到邊下先係傳球起點
呢個狀況下 受職責所限 (旁證)必需讓比賽繼續」

「如果你嘗試係場上劃一條線 班巴其實係越位
但亦只係僅僅越位」
「而班巴向後跑動 亦無助旁證去作出觀察同判斷」

求證球正補充:
艾堅遜仲睇漏左班巴除衫慶祝 漏判左黃牌…
而且仲要傻到去問班巴有無除衫
班巴表示:「球證問我有無除衫 我話無呀」

原作者介紹:加歷格 Dermot Gallagher
Dermot Gallagher
為其中一位於英超建立時已執法嘅球證
由1985起 於當時嘅足球聯賽擔任助理球證
5年後以33歲之齡成成主球證
更於1992年被選為英超執法球證
更係第一位延長退役期限(48歲)嘅英超球證
一直執法至2006/07球季
現投身評述及球證發展工作


FB: Come On Ref 求證球正
IG: Come On Ref 求證球正


Reference: https://www.skysports.com/football/news/11661/11550339/ref-watch-dale-stephens-red-card-sol-bambas-winner-assessed
https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-6375149/Sol-Bamba-escapes-yellow-card-removing-shirt-lying-referee-following-late-winner.html

如果喜歡我們的文章,請即分享到︰

標籤: 英超  球證  求證球正  球例  艾堅遜  

留言

會員
我要評論
請按此登錄後留言。未成為會員? 立即註冊
快捷鍵:←
快捷鍵:→