多蒙特2-3禾夫斯堡 舒姆沙遭遇手球誤判 主裁已道歉紅牌將被取消

香港時間12月8日22時30分,德甲第16輪,多蒙特主場迎戰禾夫斯堡。最終多蒙特2-3不敵禾夫斯堡,同榜首拜仁既積分差距已經擴大到14分,衛冕希望變得越發渺茫。不過多蒙特之所以輸咗本場比賽完全係主裁判既錯誤,佢哋既主力左後衛舒姆沙禁區內被誤判手球並吃到紅牌。
喺比賽第36分鐘,杜斯接迪亞高傳中後大力抽射,門線上既舒姆沙將球擋出,主裁判認為舒姆沙手球犯規,於是判罰點球並將舒姆沙紅牌罰出場。但通過慢鏡頭重播可以睇到,舒姆沙係用膝蓋將球擋出,係一個明顯既誤判。喺呢個誤判之前,多蒙特1-0領先並攻勢如潮,但之後喺少一人既佢哋被禾夫斯堡3-2逆轉,可以話呢次誤判直接導致多蒙特失去咗有望到手既3分。
前德國著名裁判麥克喺評論呢次判罰時表示,“舒姆沙當時雙手都喺身體範圍內,係用來保護自己既下腹部,並無擴大防守範圍。而且足球清楚地擊中佢既膝蓋,因此呢次點球加紅牌顯然係個錯誤。即使當時足球擊中了佢既手,舒姆沙顯然也並非故意手球,同樣也唔該判罰點球並出示紅牌。”而多蒙特主帥高普更加表示,“舒姆沙遭遇誤判,但佢最終依然接受裁判既決定,佢既舉動簡直可以獲得諾貝爾和平獎既提名。”

本場主裁判賽後睇過比賽錄影後也為自己既錯誤公開道歉,“通過電視畫面,我睇到根本唔存在手球。我犯咗一個明顯既錯誤,對不住。”而隨後德國足協發言人也表示,“裁判斯已經承認咗錯誤,我哋們會喺週一之前對舒姆沙既情況做出決定。”顯然,喺呢種情況下,舒姆沙既紅牌將被取消,意味著佢下一輪聯賽唔會被停賽。

如果喜歡我們的文章,請即分享到︰

標籤: 舒姆沙  多蒙特  

留言

會員
我要評論
請按此登錄後留言。未成為會員? 立即註冊
快捷鍵:←
快捷鍵:→