韋利保利飛鏟貝拿度施華直紅惹熱議,加歷查比較甘賓尼攔截沙拿:「兩次判決都偏向曼城」

睇足365 於 15/01/2019 發表 收藏文章
英超第22輪周一賽事,曼城主場對狼隊,主隊憑加比爾捷西斯梅開二度,加上客軍中堅高亞迪擺烏龍,以3-0輕鬆取勝。雖然客軍身為升班馬,面對衛冕嘅曼城,牌面實力上自然被睇低一線,曼城更加取得各項賽事五連勝,當中包括2-1擊敗榜首利物浦,以及兩場盃賽對低組別對手大數7-0及9-0,狀態甚勇,但狼隊後衛韋利保利早於19分鐘領到一面爭議紅牌被逐,自然令狼隊更無翻身餘地,到底呢面紅牌應唔應該俾呢?


上半場約19分鐘,曼城領先1-0,曼城中場貝拿度施華喺中場線稍前位置突破兩人包抄後控球離腳,狼隊後衛韋利保利乘機上前攔截,成功踢中皮球後亦接觸到貝拿度施華腳踝位置,令後者痛苦倒地,球證出示紅牌直接將韋利保利趕出場。


從慢鏡可見,韋利保利先踢中皮球係既定事實,但需要留意球例並冇所謂「中波就必定冇犯規」嘅講法。根據國際足協規則,球員「魯莽攔截」應被出示黃牌警告,而攔截時「使用過度力量」或「傷害危及對方球員」就應被紅牌驅逐離場。相信當值球證 Craig Pawson 認為韋利保利攔截時踢中貝拿度施華腳踝,屬於「傷害危及對方球員」,因此直接出示紅牌。

不過,呢個判決無可避免涉及主觀判斷,部分球迷同評論員都不敢苟同。前英超及國際足協球證卡頓保 (Mark Clattenburg) 賽後於《Daily Mail》發表專欄文章 《Willy Boly's red card for tackle on Manchester City's Bernardo Silva was unfortunate for Wolves defender》 ,表示跟據球證內部指示,如果球員攔截後跟進動作 (follow-through) 踢中對手腳踝以下,球證被建議出示黃牌警告,腳踝以上則建議出示紅牌。卡頓保表示,需要考慮韋利保利成功攔截後,當時情況下,佢雙腳有能力擺到乜嘢位置,即係有冇可能避免踢中對手,而卡頓保認為唔太可能。不過,卡頓保同意,球證可以因為韋利保利用力過猛而出示紅牌,但又指如果自己係當值球證,會吹罰犯規並黃牌警告。換言之,卡頓保認為球證出示紅牌並非犯錯,只係對韋利保利嚟講屬於不幸,若然由另一位球證判決有可能唔係紅牌。

《Sky Sports》評論員兼利物浦名宿加歷查認為,以往呢個程度嘅攔截有可能連犯規都唔算,不過根據現今英超尺度,對球證判罰紅牌並唔意外,但若比較上一輪英超賽事中,曼城隊長甘賓尼對沙拿嘅攔截,就質疑曼城連續兩次獲得有利判決:

「好多利物浦球迷同我講,『咁甘賓尼嗰下點計先?』,不過我哋都要記得利物浦贏拿玻里嗰場歐聯,雲迪克攔截梅頓斯嗰下,踢中個波,同時踢中梅頓斯腳踝以上位置,但都走得甩。

甘賓尼呢下嚟講,當時我認為係冇問題,但如果而家加埋一齊睇,球證應該考慮到個動作會唔會構成危險,咁嗰下接觸係唔係必要呢?

你可以睇下甘賓尼,佢成個人離開咗地面,只係沙拿跳起咗去避佢先冇事,如果佢停低咗被踢中脛骨,咁就可能係紅牌。毫無疑問,喺最近兩場英超比賽入面,類似嘅攔截動作出現,判決都咁啱有利於曼城。 ("There's no doubt in the last two Premier League games, similar sort tackles have probably both gone the way of City.")」

引用"There's a lot of Liverpool supporters getting in touch, saying: 'What about Kompany's tackle?' but before we get to that, Virgil van Dijk made a very similar tackle to the Boly one, on Dries Mertens in Liverpool's win over Napoli in the Champions League, where he goes for the ball with his studs up, wins the ball, maybe even worse, slightly higher on the ankle, and he gets away with it.

"In terms of the Kompany one, on the night I said I didn't think it was, but if you look at it now, my thing to referees regarding whether it endangers an opponent, does he have to make contact?

"If you look at Kompany, he's flying through the air, and it's only the fact that Salah jumps out of the way, if he stops and says: 'Go on, catch me on my shin!' it's got to be a red card, doesn't it, in some ways? There's no doubt in the last two Premier League games, similar sort tackles have probably both gone the way of City."


相信加歷查主動提出雲迪克對梅頓斯嘅攔截,證明佢唔係有意偏幫利物浦,只係想帶出球證判罰尺度問題,事實上雲迪克嘅攔截的確有可能導致梅頓斯嚴重受傷,甘賓尼嘅攔截亦疑似屬於危險動作,但兩者只受到黃牌警告,連同今次事件,若球證內部有清晰而統一嘅指引,三個判決不至於引起太大爭議,不過亦需要留意其中一場為歐聯賽事,另外兩場為英超賽事。

但另一方面,貝拿度施華證實韋利保利喺賽後已主動道歉,佢表示呢個攔截的確來勢好狠,但自己冇因此受傷,而且認為韋利保利唔係有意,覺得喺足球比賽中係好平常。狼隊主帥紐奴亦直言,自己近距離目睹經過,完全同意球證判罰紅牌嘅決定。

Source: Sky SportsDaily MailIndependent

如果喜歡我們的文章,請即分享到︰

留言

會員
我要評論
請按此登錄後留言。未成為會員? 立即註冊
  • 4466hk
    4466hk 於 15/01/2019 評論 NO. 1

    一句講曬,搬正條例去講,紅牌唔係錯,但觀之現實,今次球證是過嚴了,球員只可以歎自己唔好彩。

  • vty11
    vty11 於 15/01/2019 評論 NO. 2

    liverpool嗰球紅得啦

  • 4466hk
    4466hk 於 16/01/2019 評論 NO. 3

    VDV 果球要紅係紅得既,不過呢的波球場上多數都係最多黃,甚至牌都唔畀,所以唔係話利記、曼城、或其他隊得益,係狼隊無運囉!

快捷鍵:←
快捷鍵:→