【法理or人情】卡雲尼入波除衫悼念死難者,球證竟罰黃牌... 文字

哥倫比亞空難,各單位和球員都表示哀悼。絕大部份的比賽都有默哀儀式,以此悼念所有在此不幸事件中的死傷者。而同時,不同的單位或球員本身,都有自己出一分力的方式,而卡雲尼則選擇用此行動,去紀念事件中的遇難者......



日前的法甲賽事,巴黎聖日耳門主場對昂熱。隊中首席射手卡雲尼,於下半場獲得一個主射十二碼的機會。他一射中鵠,此球是他為巴黎聖日耳門攻入的第100球。入球後隨即走到底線的攝影機前,脫掉上身球衣,露出純白底衫中的字句,當中有遇難的巴西球會查比高恩斯的隊徽,以示將入球獻給罹難的球員、教練團隊及傳媒工作者。

▲ 烏拉圭的官方語言是西班牙文,而西班牙語Fuerza的意思就是力量,寓意將入球的力量帶給他們。

不過,球證卻因此舉動而將卡雲尼判罰,給了他一面黃牌,場面有些尷尬。有輿論認為,法理不外乎人情,卡雲尼此舉雖然可能觸犯球例,但只純粹為支持查比高恩斯,並非個人慶祝,或許球證應因著今次特別事件而網開一面。尤其是遠在歐洲的南美球員,他們確實特別感觸。

說回球賽,最後巴黎以二比零勝出,與榜首尼斯的分差只剩一分了!

卡雲尼入球慶祝片段:

參考來源:https://www.theguardian.com/football/2016/dec/01/edinson-cavani-paris-st-german-booked-chapecoense

留言

會員
我要評論
請按此登錄後留言。未成為會員? 立即註冊
  • Dikko Fong
    Dikko Fong 於 01/12/2016 評論 NO. 1

    即場罰是應該,但事後應該取消

  • Lemon Tea
    Lemon Tea 於 01/12/2016 評論 NO. 2

    球證都唔想既…但無奈球例就係球例…
    #Respect

  • Tony Tong
    Tony Tong 於 01/12/2016 評論 NO. 3

    唔係有著底衫就得咩?

  • Sam Fong
    Sam Fong 於 01/12/2016 評論 NO. 4

    個球証有無人性

  • 馮生
    馮生 於 01/12/2016 評論 NO. 5

    只係公事公辦,沒辦法

  • 梁嘉樂
    梁嘉樂 於 01/12/2016 評論 NO. 6

    例就係例...無辦法...

  • Weng Ip Choi
    Weng Ip Choi 於 01/12/2016 評論 NO. 7

    賽例規定呢種行為一定被罰黃牌,但因為悼念空難者,應該要取消

  • Harry To
    Harry To 於 01/12/2016 評論 NO. 8

    話者咁講,呢張黃牌食得有意義
    球證跟例做冇法子怪佢……

  • Mark Wong
    Mark Wong 於 01/12/2016 評論 NO. 9

    個球證張牌都寫住悼念死者

  • Rocky Ka Nok Lee
    Rocky Ka Nok Lee 於 01/12/2016 評論 NO. 10

    卡雲尼之前個慶祝姿勢又被人罰,類似既姿勢巴迪高做過不下百幾次,佢同球證真係唔岩key。。。

  • Lee Lap Wai
    Lee Lap Wai 於 01/12/2016 評論 NO. 11

    只係因為球證當時睇唔明啲字

  • 趴地
    趴地 於 01/12/2016 評論 NO. 12

    黃牌就黃牌做得出預左!唔俾就人情俾就道理!

  • LAm LOk
    LAm LOk 於 01/12/2016 評論 NO. 13

    國有國法 家有家規

  • Gerrard Chim
    Gerrard Chim 於 01/12/2016 評論 NO. 14

    悼念都有好多種既,球例有冇列明如果悼念除球衣就例外先?

  • Christopher Leung
    Christopher Leung 於 01/12/2016 評論 NO. 15

    閙球證做乜... 係都閙訂條例既足協啦
    球證跟規則做係岩喎
    不過如果足協醒少少主動取消張牌
    咁咪冇問題

  • Splander Chu
    Splander Chu 於 01/12/2016 評論 NO. 16

    不懂变通,蠢人!法,理和情考慮下,最宜口頭警告。

  • Kenny Lee
    Kenny Lee 於 01/12/2016 評論 NO. 17

    咁都要抽球証水? 球例同法例一樣無得動搖!唔係整條例出黎做乜!有理念大哂?

  • Adrian Au
    Adrian Au 於 01/12/2016 評論 NO. 18

    我相信卡雲尼係知道同埋理解自己會被罰黃牌既,球證其實冇錯

  • Rion Ip
    Rion Ip 於 01/12/2016 評論 NO. 19

    牌要俾,因為有法。
    事後可以apeal,因為有法。

  • Tam Kwok Wa
    Tam Kwok Wa 於 01/12/2016 評論 NO. 20

    上訴打甩咪得囉

  • Anthony Yim
    Anthony Yim 於 01/12/2016 評論 NO. 21

    咁就係人治唔係法治

  • Wong KM
    Wong KM 於 01/12/2016 評論 NO. 22

    罰又比人講 唔罰都會比人講
    球證都唔想...跟足例姐...

  • Road to Africa 從香港陸路去非洲
    Road to Africa 從香港陸路去非洲 於 01/12/2016 評論 NO. 23

    原因好簡單...
    卡雲尼寫西班牙文...
    球證係法國人...可能唔識睇西班牙文...
    所以唔知件衫啲字寫o麥...所以黃左先算!

  • Paolu Leong
    Paolu Leong 於 01/12/2016 評論 NO. 24

    球例就係球例!邊有應唔應該!下下都唔應該比要球例做乜?但卡雲尼值得讚!

  • Kel Mik
    Kel Mik 於 01/12/2016 評論 NO. 25

    球證絕對無問題囉...

  • Ting Kwan
    Ting Kwan 於 01/12/2016 評論 NO. 26

    球證比牌好合理,但賽會可以基於人情,取消佢張黃牌

  • H.f. Yuen
    H.f. Yuen 於 01/12/2016 評論 NO. 27

    球證:要悼念大家賽前已經悼念左 比賽開始左就要跟足規矩

  • Alex Cheng
    Alex Cheng 於 01/12/2016 評論 NO. 28

    球証應該要照俾,但賽會可以事後特赦,可以追罰自然可以特赦

  • Mike Chai
    Mike Chai 於 01/12/2016 評論 NO. 29

    足總好應該主動取消番依個黃牌

  • Cyrus Tung
    Cyrus Tung 於 01/12/2016 評論 NO. 30

    本身如果有黃牌可能唔駛再黃😂

  • Kit Kong
    Kit Kong 於 01/12/2016 評論 NO. 31

    球証不能選擇性執法,球員咁做亦心裡有準備要吃牌

  • Ng Man Tak Herman
    Ng Man Tak Herman 於 01/12/2016 評論 NO. 32

    要講同食環講:)

  • Ludy NG
    Ludy NG 於 01/12/2016 評論 NO. 33

    球例列明比賽中除衫要俾黄牌警告,球證依例執法完全無錯,你除得衫就預咗(不論是否慶祝或致敬),而且你唔一定要喺入波之後咁做,完埸後做一樣可以Respect,不過效果無咁大啫,咁我如果係守龍嘅想咁做入波又無乜機會有我份,冇理由隊友入波我除衫向死難者致敬啫

  • Tony Yeung
    Tony Yeung 於 01/12/2016 評論 NO. 34

    打得甩既實

  • Law Man Chung
    Law Man Chung 於 01/12/2016 評論 NO. 35

    球證做得好

  • AnTo Chu
    AnTo Chu 於 01/12/2016 評論 NO. 36

    邊個球員會唔知除衫會食牌?但卡雲尼覺得一張黃牌係掩蓋唔到佢對所有查比高恩斯嘅球員嘅悼念,所以就算佢食呢張牌都唔會有怨言或者後悔!Respect!!!

  • Wing Hang Yim
    Wing Hang Yim 於 01/12/2016 評論 NO. 37

    真心覺得佢型喎👍👍👍

  • Cas Chao
    Cas Chao 於 01/12/2016 評論 NO. 38

    黄牌送俾大家

  • 技安仔
    技安仔 於 01/12/2016 評論 NO. 39

    即場俾黃好合理,唔通個球員有親友死左佢除衫又話冇事?牌就俾硬,但完場足協自動取消左佢咪ok

  • Narcissus Chan
    Narcissus Chan 於 01/12/2016 評論 NO. 40

    人情俾得幾多個?卡斯特羅死,又除呀!

  • Johnstar Lam
    Johnstar Lam 於 01/12/2016 評論 NO. 41

    如果本身有黃牌在身就真係有排講

  • Kevin Fung
    Kevin Fung 於 01/12/2016 評論 NO. 42

    其實咁除衫,無論動機如何,球證俾牌都係跟球例,就算你除衫公開求婚都係要俾牌,至於本身有冇牌,你可以唔除,淨拉開件衫展示底衫字句,咁就唔算除衫,睇球證主觀

  • Frank Cheng
    Frank Cheng 於 01/12/2016 評論 NO. 43

    其實有好多方法表達啫,唔一定要用呢招下嗎?黃牌應俾就俾,無問題,你做之前預佐就得。

  • Chong Tat Ping
    Chong Tat Ping 於 01/12/2016 評論 NO. 44

    你估爸神on99有黃牌係身都除衫
    比係紅牌出場

  • Maywong Lam
    Maywong Lam 於 01/12/2016 評論 NO. 45

    䆁法啦~

  • Stevens Chow
    Stevens Chow 於 01/12/2016 評論 NO. 46

    最值得攞嘅黃牌!

  • 陳偉樂
    陳偉樂 於 01/12/2016 評論 NO. 47

    球証如果拍住手掌甘出示黃牌,在情在理都會更好

  • leglessbird
    leglessbird 於 01/12/2016 評論 NO. 48

    比牌前望吓件衫寫咩先 呢個奇屎比個口頭警告都未嘗不可

  • Jack Kwok
    Jack Kwok 於 01/12/2016 評論 NO. 49

    講真真係極懷念以前除衫吾洗黄牌既日子。根本足球係一項激情既運動。小弟亦吾覺除衫係一種過激行為(除非除衫后帶有不當標語)。以前D球員入左D重要既波除衫騷t肌兼滑草真係high到爆。係諗條例出黍个條友真係好白痴!!
    難道地盤工作者除衫又要被警告(工作冇分貴賤)。完

  • Sunny Chunghang Kwok
    Sunny Chunghang Kwok 於 01/12/2016 評論 NO. 50

    如果FIFA自己打呢張牌,全城感動

  • Chow Chowchi
    Chow Chowchi 於 01/12/2016 評論 NO. 51

    波衫有贊助商,如果個個入波都除衫,仲駛贊助你?
    每條球例背後,總有原因嘅

  • Roy Chan
    Roy Chan 於 01/12/2016 評論 NO. 52

    若果我係球證,我會照比牌,但之後會立刻同佢嚟一個擁抱,以示感激!

  • Alex Tse
    Alex Tse 於 01/12/2016 評論 NO. 53

    球證冇錯,牌係要比,Fair play 係球場兩隊球員的事,你唔比卡雲尼,佢如再攞黃牌又點呢?對對方球會係唔公平的,學上面d師兄講,完場後睇吓足總會唔會取消先至係正確做法。

  • Wai Kit Yu
    Wai Kit Yu 於 01/12/2016 評論 NO. 54

    著兩件波衫,除面個件波衫,仲有底個件波衫,唔知會唔罰黃牌呢?

  • Hwa Vii Lio
    Hwa Vii Lio 於 01/12/2016 評論 NO. 55

    佢完全無視個球證,心諗我係支持查比高恩斯,罰飽佢😤

  • Nickie Wong
    Nickie Wong 於 02/12/2016 評論 NO. 56

    其實我覺得牌比照,賽後取消係最好方法

  • Shing Yip
    Shing Yip 於 02/12/2016 評論 NO. 57

    牌係一定要比。 正如巴神除衫都係問點解成日係佢。 但相信卡仔都會介意。

  • Lau Chi Yat
    Lau Chi Yat 於 02/12/2016 評論 NO. 58

    張黃牌佢預咗拎,所以冇投訴過球証

  • Edward Tsui
    Edward Tsui 於 02/12/2016 評論 NO. 59

    球證無做錯,但係除衫犯黃牌呢條惡法簡直係ONL799

  • Daniel9807
    Daniel9807 於 02/12/2016 評論 NO. 60

    除衫就比牌架啦,唔通要望一望件衫d字先決定比唔比牌?

  • 阿湛
    阿湛 於 03/12/2016 評論 NO. 61

    要求釋法

  • Chris Lee
    Chris Lee 於 03/12/2016 評論 NO. 62

    球證都可能一面認同一面執法,球證唔俾牌佢就唔專業。

  • Crîs Įp
    Crîs Įp 於 03/12/2016 評論 NO. 63

    要唔要搵人大釋法?

快捷鍵:←
快捷鍵:→